Metin Liçis’ten Genç Yöneticiler İçin Tavsiyeler
Metin Liçis’ten Genç Yöneticiler İçin Tavsiyeler
İş insanı Metin Liçis, yakın zamanda bir yönetim pozisyonu almış kişiler için, bazı tavsiyelerde bulunuyor. Metin Licis’e göre, ekibinde olumlu bir atmosfer yaratmak isteyen genç yöneticiler, ilk aşamada bazı zorluklarla başa çıkmayı öğrenmelidir. Bu şekilde, en başından itibaren farklı kişiliklere sahip olan çalışanlarınızın birbirine karşı uyum içerisinde çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Ekibinizin yaptığı işlerde başarılı olmasını ve işinizi geliştirirken kendilerine de değer katmalarını istiyorsanız Metin Licis’in tavsiye ettiği bu 5 basit adımı izleyebilirsiniz.
-
Selamlama
Bu madde size sıradan gelebilir. Ancak düzenli olarak çalışanlarınızı samimi bir şekilde selamlamak, onlar açısından harika bir etkiye sahiptir. Çalışanlarınıza selam vermek ve isimleriyle hitap etmek tahmin edemeyeceğiniz kadar büyük bir aidiyet duygusu yaratır. Bu şekilde, iş süreci boyunca olumlu bir ruh hali ortaya çıkarmış olursunuz.
-
Takdir edici iletişim
Bazı yöneticiler, çalışanlarının zayıflıklarına çok fazla odaklanma eğilimindedir. Tersini deneyin ve meslektaşlarınızın her birinin güçlü yönlerini düşünün. Örneğin, “X projesinde neden bu kadar başarısız oldun?” diyerek çalışanları kişisel olarak suçlamak kolaydır. Ancak, bu durumda onları güvensiz ve hatta korkmuş hissettirmekten öteye gidemezsiniz. Başarısızlığı, kişisellik katmadan sorunlar üzerinden sorgulayın ve problemlere bu şekilde çözüm getirin. Yapılan başarılı işlerde ise takdir etmekten çekinmeyin.
-
Fırsatları vurgulamak
İş yerinde cevapsız siparişler, memnuniyetsiz müşteriler, başarısız bir reklam kampanyası gibi pek çok sorun yaşayabilirsiniz. Günlük çalışma hayatında her şeyin her zaman sorunsuz gitmeyeceğini unutmayın. Elbette bu sorunları bir an önce çözmek isteyeceksiniz. Ancak, bu durumların, olumlu dersler çıkarmak ve gelecekte daha aktif bir şekilde kullanmak için bir fırsat olduğunu da unutmayın. Her zaman, “Gelecekte nasıl daha iyi yapabiliriz? Gelecekte X hatasını önlemek için neyi değiştirmeliyiz?” gibi sorular sorun.
-
Olumlu örnek olmak
Çalışanlarınızın iş yerinde nasıl davranmasını istiyorsanız, bunu önce kendinizde uygulayın. Yani güler yüzlü bir ekibinizin olmasını istiyorsanız, bilinçli bir şekilde gülümsemeyi ihmal etmeyin. Adil bir çalışma ortamında olmak istiyorsanız önce yeterince adil davrandığınızdan emin olun. Onları dinleyin ve onları yeni fikirler geliştirmeye teşvik edin. Böylesine şeffaf bir çalışma ortamı, sadece ekip ruhunu geliştirmekle kalmayacak, aynı zamanda büyük olasılıkla iş sonuçlarını da iyileştirecektir.
-
Krizleri birlikte yönetmek
Takımdaki ruh hali kötüyse, bu durumdan çoğunlukla yöneticiler sorumludur. Bir yönetici olarak, iş atmosferi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmak da size bağlıdır. Bu, özellikle kriz zamanlarında belirleyici bir faktör haline gelebilir. O halde yöneticilerin ve çalışanların birliktelik duygularını artırmaları ve karşılıklı başarı için çalışmaları özellikle önemlidir.