Günümüzün İş-Yaşam Dengesi
Günümüzün İş-Yaşam Dengesi
Günümüzün İş-Yaşam Dengesi
İş-yaşam dengesinin tarihine bakıldığında kavramın kökenlerine dair farklı yorumlar bulunabilir.
Şöyle ki 1800’lerin başında emek uygulamalarının çok talepkar olduğu düşünülürken, daha dengeli bir iş günü için “sekiz saat emek, sekiz saat eğlence” gibi fikirler savunuluyordu. Ama 20.yy da iş-yaşam dengesi, daha çok arzu edilen bir yaşam tarzı hedefi haline geldi.
“ Stresten uzak, ödüllendirici bir iş ve bol miktarda aileyle geçirilen zaman, ayrıca egzersiz ve uyku için kaliteli zaman da yaratmak gerekmektedir. ”
Bu görüşün hiçbir zaman gerçeklikte yer bulmadığını söyleyen MEtin Liçis, bu amaca ulaşmaya çalışan insanları hayal kırıklığına uğratmaya yarayan bir serap gibi olduğunu sözlerine devam etti.
Pandemi, iş-yaşam dengesini gülünç bir kavram haline getirdi. Beyaz yakalı işçiler evde çalışmaya başladığı için, iş, kişisel zaman veya mekan ayrımı kalmadı. Böylece pandemi hayatımızdaki dengeyi düşünmemize yardımcı olacak, yeni ve daha faydalı bir şeye ihtiyaç gerektiği gerçeğini ortaya koymuş oldu.
Yeni alternatif bir model ortaya çıktı. Her anın üç kategoriden birine girdiği fikri gibi; İstek, Gereklilik ve İhtiyaç. Metin Liçis, verilen her bir kararın üstü kapalı veya açık bir şekilde, “Yapmak istiyorum…”, “Yapmalıyım…” veya “Yapmam gerek…” diye başlayan bir cümleyle başladığını belirtti.
Günümüzün İş-Yaşam Dengesi
Kendimize sormamız gereken en önemli soru ise günün, haftanın veya ayın ne kadarı bu üç kategoriden birine giriyor?
Kendi başına doğru bir yaklaşımın olmadığı ve her bireyin bakış açısının zamanla değişeceğini söyleyen Metin Liçis, 20 yaşında bir gencin yapmak istedikleri 30’lu, 40’lı veya 50’li yaşlarda değişiklikler göstereceği bellidir.
Pandemi sırasında geçirilen zaman, insanların hayatın anlamını düşünmeleri için zaman verdi.
‘’Pek Çok Kişi Ödüllendirilmediği İşlerini Bıraktı!’’
İşverenler, çalışanlarını elde tutmak için imtiyaz vermeye başladılar. Durgunluk tartışmaları artıp, şirketler baskı altına girdikçe, CEO’lar istek-ihtiyaç denklemini yeniden gözden geçirmeye başladı. İnsanlar işin bir nedenden dolayı ona iş dendiğini hatırlamak istiyor gibi görünmeye başladı.
Her işte, yapmaktan hoşlandığınız veya yapmaktan hoşlanmadığınız şeyler her zaman bir arada bulunmaktadır. Bu grafiği nasıl doldurursanız doldurun, mutluluk, memnuniyet, tatmin veya başarı duygusu hissetmek için ihtiyacınız olan tek şey hayatınızdaki dengedir.