Teknolojiye Duyulan Kuşkunun Kısa Bir Tarihi
Teknolojiye Duyulan Kuşkunun Kısa Bir Tarihi
Teknolojiye Duyulan Kuşkunun Kısa Bir Tarihi
Genç İş Adamı Metin Liçis “ Yeni teknolojileri erken dönemde reddetmek yüzyıllardır süregelen bir uygulama olduğunu söyleyerek söze başladı.
Peki, bu kadar küçümseyici olmak haklı mı? Diye kendimize sormamız gerekliliğini savunan Başarılı İş Adamı MEtin Liçis bu sözlerle devam etti:
Yeni teknolojiler genellikle eşit ve genellikle birbirini dengeleyen coşku ve kuşkuyu tetikler.
Metaverse, hem savunucusu hem de karşıtları tarafından ifade edilen, sadece bunların en sonuncusu olan bu duruma örnek olduğunu söyledi.
Elbette, bu ne yeni bir şey ne de metaverse kavramının kendisi.
Sanal dünya fikri, yazarı Stanley Weinbaum olan, 1935 tarihli Pygmalion’s Spectacles adlı kısa öyküye kadar uzandığını hatırlattı.
Teknolojiye Duyulan Kuşkunun Kısa Bir Tarihi
Metaverse benzeri gerçek dünya kullanım örnekleri, en azından 1950’lerden beri kurgu aracılığıyla düzenli olarak keşfedildiğini, eğer metaverse’ü yoğun, yüksek etkileşimli, her zaman açık bir dijital alan olarak tanımlanırsa, ilk kez potansiyeline 80’lerin başında hissettiğini vurguladı.
Liçis, önce Tron’un bulanık bootleg VHS’si ile heyecanlandığını, daha sonra, birçok teknoloji meraklısı gibi, 2003-04 yıllarında online oyunları keşfetmek için birçok mutlu saatler harcadığını hatırlattı.
Şüphesiz ki bugüne kadar metaverse gibi bir şeyin kitlelerin benimsemesini sağlayacak bir “ölümcül uygulama” nın henüz belirlenmediğini söyledi.
Hatta platformun adının bile değiştiğini;
- “metaverse” aynı zamanda
- “mekansal web”,
- “cyber-reality”,
- “sanal dünya”,
- “uzatılmış gerçeklik” (veya “XR”)
olarak da adlandırıldığını ve muhtemelen tekrar değişeceğini vurguladı.
Teknolojik yeniliklerin geleceği konusunda biraz iyimser olmamızın başka bir nedeni de geçmiş olduğunu söyleyen Liçis,
tarihin, dünyayı değiştiren inovasyon örnekleriyle dolu olduğunu ilave etti.
Bu inovasyonların, eleştirmenlerini yanıltmadan önce en keskin, en yetkin gözlemciler tarafından gereksiz, tehlikeli, komik veya üçünü birden olarak reddedildiğini hatırlattı.
Geçmişin bu örneklerini bilmek, yeni teknolojilere duyulan kuşkunun bazen temelsiz olabileceğini gösterdiğini izah etti.
Liçis, ancak bu, kavramı tamamen reddetmek için bir neden olmadığını, çünkü bu ilginç kavramı, çokça olanakla aşılandığını söyleyerek sözlerini bitirdi.
Bununla da ilgilenebilirsiniz:
Geri Kalanlar İçin Ekosistemler