Finansal Başarı Kılavuzu
Finansal Başarı Kılavuzu
Ünlü iş insanı Metin Liçis ile, ekonomik hedeflerimize ulaşabilmemiz için bazı tavsiyeleri içeren finansal başarı kılavuzu başlıklı bir yazı hazırladık. Bu bağlamda, pek çok insanın işine yarayacak Metin Liçis tavsiyelerini okuyabilir ve kendi hayatınızda uygulamaya başlayabilirsiniz.
“Başarılı ve mali açıdan bağımsız olmak için çok çalışmalısınız.”
Muhtemelen bu cümleyi hayatınızda en az bir kez duymuşsunuzdur. Finansal başarı bu nedenle performans, çok fazla çalışma ve ileriye dönük para yönetimi ile elde edilebilir. Ancak bazı yumuşak beceriler de altın değerindedir.
Ağzınızda altın bir kaşıkla doğmadıysanız, performans, çok çalışma ve akıllıca para kullanımı gibi zor beceriler, finansal başarıya giden yolda çok önemlidir. Ancak hedefinize ulaşabilmeniz için fikirlerinizin de doğru olması gerekir.
Aşağıda, finansal bağımsızlığa giden yolu açan ve bunu kolaylaştıran 5 yumuşak beceriyi bulabilirsiniz.
1 – Objektif Yaklaşım
Kendi güçlü yanlarınızı, zayıf yönlerinizi ve kişilik özelliklerinizi bilmek, sizi neyin mutlu ettiğini bulmak için çok önemlidir. Aynı zamanda bu, geleceğiniz için akıllı kararlar vermenin temelini oluşturur. Para yönetiminizi doğru bir şekilde yapabilmeniz için dürtüsel olarak ne zaman para harcadığınızı bilmeniz önemlidir. Bu konuda, objektif yaklaşımınız ne kadar güçlüyse, parayla ilgili zayıf yönlerinizi o kadar kesin olarak fark edeceğinizi bilmelisiniz.
2 – Dış kaynak kullanımı
Dış kaynak kullanımı veya belirli görevlerin atanması doğrudan yumuşak bir beceri değil, “objektif yaklaşım” ile yakından ilgilidir. Kendinizi iyi tanıyorsanız, hangi görevlerin size ait olmadığını da bilirsiniz. Belki defter tutmayı sevmiyorsunuz ve bu görev size aşılamaz bir engel gibi geliyor. Bu durumda, bir iş yeriniz varsa sizinle ilgilenmesi için bir finans uzmanı tutabilirsiniz. Eğer bir işveren değilseniz ve tamamen bireysel harcamalarınızı yönetmek istiyorsanız, bu konuda oldukça yararlı olabilecek mobil uygulamalar bulabilirsiniz. Bunlar size mali durumunuzu nasıl başarılı bir şekilde yöneteceğiniz konusunda doğrudan bir plan sunacaktır.
3 – Öz disiplin
Objektif yaklaşımın ardından öz disiplin, özellikle önemli bir yumuşak beceri olarak devreye girer. Zayıflıkların tanınması, ardından bir finansal planın oluşturulması veya dış kaynak kullanımı yapılır. Ancak öz disiplini olmayan insanlar genellikle eski kalıplara geri dönerler. Bu nedenle, yeterli öz disipline sahip olana kadar cezbedilmekten kaçının ve bütçeye bağlı kalmayı kolaylaştırmak için kendinize küçük ödüller verin.
4 – Özgüven
Kendimize güvenmediğimiz için genellikle görevlerde başarısız oluruz. Hedefler koyarız, ancak gerekli özgüven olmazsa plan başarısız olmaya mahkumdur. Çoğunlukla, bize gizlice istenen hedefe asla ulaşamayacağımızı söyleyen bilinçaltımızdır.
Arkadaşlar ve aile güvenimizi geliştirebilir veya zayıflatabilir. Ancak kendimize inanmazsak, herhangi bir olumlu destek veya planın faydası olmaz.
Bu nedenle, mali başarı hedefinizi sağlam bir planla destekleyin. Bu, başarısızlığa yol açan dürtüsel kararlardan kaçınmamıza ve kendimize olan güvenimizi arttıracaktır.
5 – Eleştirel düşünme becerisi
Kendinizi ve satın alma kararlarınızı değerlendirmeniz gerektiği kadar, üçüncü şahısları içeren yatırımlar yaparken de kritik olmalısınız. Örneğin, hisse senedi satın almayı düşünün. Burada komisyoncuya yakından bakmalı, bağımsız kişilerden tavsiye almalı ve tüm duruma eleştirel bir göz atmalısınız. Bu, dolandırıcılığa veya çok kötü bir yatırıma karşı en iyi korumadır.
Bu nedenle, ne zaman yatırım yapacağınızı ve ne zaman satacağınızı söylemesi için bir uzmanla çalışsanız bile, ne yaptığınızı tam olarak anladığınızdan emin olun.
Sonuç olarak, başarılı para yönetimi matematik ve planlamadan çok daha fazlasıdır. Sert becerilerinize ek olarak, yumuşak becerileriniz de oldukça önemlidir: