İç Girişimcilik Kültürü Nasıl Geliştirilir?
İç Girişimcilik Kültürü Nasıl Geliştirilir?
İç Girişimcilik Kültürü Nasıl Geliştirilir?
Başarılı genç işadamı Metin Liçis‘in görüşlerine göre, kurum içi girişimcilik kültürünü geliştirmek için beş temel yapı taşı bulunduğunu dile getirdi
MEtin Liçis beş Temel Yapı Taşını aşağıdaki gibi açıkladı:
-
İlham Veren Bir Vizyon Geliştirme:
İnsanların yeni fırsatları takip etmeleri için örgütün vizyonundan ilham alması gerektiğini vurguladı. Özellikle kurum içi girişimciler için bunun önemini, başarıya nasıl ulaşılacağını hayal edebilmeleri için bir anlatı oluşturmalarını ve bu vizyonu çalışanların gözünde canlandırmayı belirtti. İnsanlar ancak böyle bir vizyon karşısında tepki vereceğini söyledi
-
Davranışları Modelleme:
Kuruluşta kurum içi girişimciler isteniyorsa, onların davranışlarını sergilemenin önemini belirtti.
Örneğin, daha fazla zamanı müşteri ve meslektaşlarla geçirerek, işlerini ve müşterilerin karşılanmamış ihtiyaçlarını anlamaya çalışmayı “Aktivist Kurum İçi Girişimci” olmayı izah etti. Bu yaklaşım, kuruluşun içindeki potansiyeli harekete geçireceğini söyledi.
-
Bürokrasi ve Sürtünmeleri Ortadan Kaldırma:
Yolu düzeltme ihtiyacı açık görünebilir, ancak kolay olmadığını vurguladı. Büyük, geleneksel kuruluşların genellikle gereksiz toplantılar, yönetişim ve süreçler içinde kaybolduklarını, Ana işi yürütme konusunda yoğunlaşmayı ve yeni değer yaratan faaliyetleri nasıl oluşturabileceklerini unuttuklarını söyledi. Bu nedenle, engelleri tespit etmek için bir kontrol listesi oluşturmayı karar alma sürecini basitleştirmeye yönelik adımlar atılmasını açıkladı.
İç Girişimcilik Kültürü Nasıl Geliştirilir?
- Fırsatlar İçin Bir Platform Oluşturma:
Önceki üç yapı taşı kritik olduğunu yineledi. Bunları, örgüt içinde bütçeler, yetki ve yetki verme ile tamamlamak da aynı derecede önemli olduğunu, herhangi birinin, herhangi bir yerde bir fikri keşfetme yeteneğine sahip olabilmesinin gerekliliğini savundu. Yenilikçi düşünceler getiren ve yaygın görüşleri sorgulayan insanlara odaklanmanın önemine dikkat çekti.
- Korkuları Gidermeyi ve Değerli Kılma:
Daha fazla fırsat olmasına rağmen, bazı insanlar risk almak için yeterince teşvik olmadığı için adım atmaktan kaçınabileceklerini söyleyerek sözlerine devam etti. Başarısızlık, reddedilme ve kurum içi girişim çabalarının tanınmaması korkularını taşıdıklarını, bu korkuları gidermek için insanların kurum içi girişim risklerini alırken güvende hissetmeleri gerektiğini açıkladı. İnsanlara yenilik araçlarını nasıl kullanacaklarını öğretmenin ve yeni ticari düzenlemeler geliştirmelerini teşvik etmenin önemini belirtti.. Bunun yanı sıra, intrapreneurs’ların çabalarının sonuçlarından bir kazanç elde etme fırsatına sahip olmalarını sağlamayı belirterek sözlerini bitirdi..
Bu beş yapı taşı, kurum içi girişimci bir kültür geliştirmeniz için gereken zihniyetleri, becerileri ve uygulamaları geliştirmenize yardımcı olacağını belirtti.
Bununla da ilgilenebilirsiniz:
Temel Teknolojilerin İkinci Çağı