“ Bireysel bankacılığın geleceği”.
“ Bireysel bankacılığın geleceği”.
Başarılı İş Adamı Metin Liçis’e göre “ Bireysel bankacılığın geleceği”.
Pandemi sonrası, Köklü endüstri yeniden şekillenmesinde, ileriye dönük beş geniş kapsamlı varsayımsal senaryoya bakmak gerektiğini vurguladı.
MEtin Liçis, müşterilerin tüm finansal hizmetlerini Apple, Google ve Uber gibi banka dışı şirketler tarafından yönetilen, dijital cüzdanlar aracılığıyla yürüttüğü bir gelecek, ya da bir avuç mega bankanın küresel piyasalara hakim olduğu başka bir potansiyel gelecek hayal edileceği dönemlerin yakınlaştığını vurguladı.
Ayrıca geleneksel para biriminin geçerliliğini yitirdiği ve işlemlerin büyük ölçüde kripto para birimleri ve dijital belirteçler aracılığıyla gerçekleştiği bir gelecek diyerek sözlerine devam etti.
Metin Liçis “ İleriye bakıldığında, devasa bireysel bankacılık sektörü için net bir geleceğin olmadığının çok net olduğunu, aksine, önümüzdeki on yılın nasıl gelişebileceğine dair çeşitli olasılıklar olduğuna dikkat çekti.
Bugün, bireysel bankacılık kritik bir dönüm noktasında ve bundan on yıl sonra, bilinen şekliyle sektörün alakasız hale gelebileceğini söylemekle de durumu abartmadığını söyledi.
Bireysel bankacılığın geleceği için beş senaryo:
- Ön uç devrimi.
Yerleşik finans ivme kazandıkça, geleneksel bankacılık sektörünün dışından yeni oyuncular, bankacılığın “ön ucu” olan müşteri ilişkilerini ele geçiriyor ve finansal hizmetleri platformlarına dahil ediyor.
- Kazanan her şeyi alır.
Bankacılık ortamını yöneten birkaç mega banka ve fintech şirketi ile sonuçlanması bir konsolidasyon dalgası sayesinde olduğunu belirten Liçis, genellikle veri gizliliği veya seçim yapma konusunda hiçbir endişeleri olmadan müşterilerin en büyük, en kişiselleştirilmiş ve en uygun platformlara yönelmekte olduklarını söyledi.
“ Bireysel bankacılığın geleceği”.
- Dağınık görünüm.
Kazanan oyuncular, net bir hedef segment belirleyerek bu müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için tutarlı bir teklif geliştirmekteler.
- Dirilen, yeniden hareketlenen düzenleyiciler.
Düzenleyiciler, açık bir şekilde müşterileri koruma hedefiyle teknolojilerini ve siber risk yeteneklerini genişletmekte ve izleme ve gözetimlerini artırmaktalar. Hükümetler antitröst eylemleri sektörün dışına ittiğinden giriş engellerini artırırlar. Bu düzenleyici yük, bankaların yenilik yapmasını zorlaştırarak ürün ve hizmetlerin standardizasyonunun artmasına ve firmaların farklılaşma fırsatlarının azalmasına neden oluyor.
- Merkez bankası dijital para birimlerinin yükselişi.
Nakit kullanımındaki istikrarlı düşüş, merkez bankası bir taraftan dijital para birimlerinin (CBDC’ler) piyasaya sürülmesiyle birlikte devam ederken, bazı büyük bankalar ve teknoloji firmaları, rekabet edebilmek için kripto ekosisteminden önde gelen oyuncuları satın alarak mevcut hizmet sunumlarını sürdürmekteler.
Sonuç olarak Hangi senaryo baskın olursa olsun, teknoloji destekli bir dönüşüm geliştirmeye, veriye dayalı bir müşteri odağı oluşturmaya ve geniş tabanlı güven oluşturmaya odaklanan kurumlar rekabet etme hakkını kazanacak diyerek sözlerini bitirdi.