Liderlikte Motivasyon Teorileri
Liderlikte Motivasyon Teorileri
Liderlikte Motivasyon Teorileri
Genç iş insanıı Metin Liçis motivasyon ile ilgili, “kapsam” ve “süreç” teorileri olmak üzere iki gruba ayırmanın yerinde olacağını belirtti.
MEtin Liçis, “ Kapsam teorileri, içe dönük etkenlere öncelik verirken, süreç teorileri ise dışa dönük etkenlere öncelik verilir.’’ Diyerek sözlerine başladı.
Liderlerin çalışanları etkili bir şekilde yönetebilmeleri için bu teoriler oldukça önem kazanıyor. Ayrı ayrı incelendiğinde Kapsam Teorileri; “İhtiyaçlar Hiyerarşisi Teorisi”, “Varolma-İlişki Kurma-Gelişme İhtiyaçları Teorisi”, “Çift Faktör Teorisi” ve “Başarı İhtiyacı Teorisi” olmak dörde ayrıldığını belirten Metin Liçis, başlıkları aşağıdaki gibi izah etti.
Kapsam Teorileri
- İhtiyaçlar Hiyerarşisi Teorisi:
En popüler motivasyon teorilerinden biri olan İhtiyaçlar Hiyerarşisi Teorisi, bireyin alt basamaktaki bir gereksinimi giderilmedikçe, daha üst gereksinimlerini karşılamasının söz konusu olmayacağını anlatır.
Temel ihtiyaçlardan, güvenlik ihtiyaçlarına, sosyal ihtiyaçlardan değer-saygınlık ihtiyacına kadar giden bu zincir, nihai hedef kendini gerçekleştirme ihtiyacına doğru aşağıdan yukarıya dönük olmak üzere incelenmektedir.
- Var olma-İlişki Kurma-Gelişme İhtiyaçları Teorisi:
- Fizyolojik ve güvenlik ihtiyaçları gibi varolan ihtiyaçlar,
- Bir arada bulunma ve sosyal ilişki içinde olma ihtiyaçları,
- Bireyin kendi kendisini geliştirmesi için ihtiyacı olan sınıflandırılma ihtiyacı.
Liderlikte Motivasyon Teorileri
-
Çift Faktör Teorisi:
İşyerindeki iki türlü etmenin işi yapanın güdülemesini etkilemesi ile ilgilidir. Bu etmenlerden biri içsel, diğeri ise dışsal etmenlerdir.
-
Başarı İhtiyacı Teorisi
İhtiyaçların öğrenmeyle kazanıldığını savunan teorilerden biridir. Bireysel davranışlar ile çevresel etmenlerin bir araya nasıl getirileceği konusu üzerinde durulan bir teori olmuştur.
-
Süreç Teorileri:
Bu teoriler genel anlamda herhangi bir davranışın nasıl başladığı, nasıl yönlendirildiği ve nasıl sürdürüldüğünü açıklamaktır.
-
Şartlandırma ve Pekiştirme Teorisi:
Metin Liçis, ‘’Şartlandırma teorisi kendi içinde «klasik» ve «sonuçsal» olarak ikiye ayrılır.’’ diye vurguladı.
-
Eşitlik Teorisi:
İnsanlar genelde göstermiş oldukları performans karşılığında kendilerine eşit davranıldığını görmek isterler ve bunu gördükçe de motive oldukları bilinir.
-
Beklenti Teorisi:
Kişilerden kaynaklanan özelliklerin motivasyondaki öneminin incelendiği teoridir.
-
Geliştirilmiş Beklenti Teorisi:
Bu teori, örgütsel düzeyde geliştirilmiş ve bireylerin göstermiş oldukları çabalar sonucunda elde ettikleri ödüllerin başka bireylerle karşılaştırması üzerinedir.
-
Amaç Teorisi:
Teoride kişilerin belirli bir hedef saptaması esasına dayanır. Değer yargılarının kazanma doğrultusundaki davranışları etkin bir biçimde yön verilmesi üzerine olan bir teoridir.
Bununla da ilgilenebilirsiniz:
Değişimin İşletmelerdeki Önemi