Tasarruf Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?
Tasarruf Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?
Tasarruf Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?
Bu haftaki söyleşimiz Genç İş Adamı Metin Liçis ile “ Tasarruf “ üzerine düşündükleri ve önerileri üzerine oldu.
Başarılı İş Adamı MEtin Liçis sözlerine;
Tasarruf yapmanın önemi birçok açıdan ele alınabileceğini söyleyerek başladı.
İlk olarak, tasarrufun bugün kişinin kendini kısıtlamanın ve anlık zevklerden vazgeçmenin, gelecekte ekonomik olarak daha rahat bir duruma sahip olmanın bir yolu olarak görülebileceğini söyledi. Bazı Psikologların da öngördüğü gibi ortaya konan prensiplerle, anlık zevkleri erteleyerek başarıya ulaşmanın benzer bir irade sürecini içerdiğini vurguladı.
Liçis, tasarruf etmenin, gelecek planlarını daha güvenilir bir şekilde gerçekleştirmeye yardımcı olabileceğini, ayrıca, aşırı harcamalardan kaçınarak ve borçlara girmeyerek mali güvenliği artırabileceğini söyledi.
Tasarruf Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?
Böylece acil durumlar için birikim yapmak, beklenmedik harcamalar karşısında maddi güvence sağlayacağını ilave etti.
Diğer yandan tasarruf etmenin doğaya da fayda sağlayacağını, aşırı tüketimin doğal kaynakları zorlayacağını açıkladı. Bir taraftan tasarruf ederek bütçeyi kontrol altında tutulabileceğini ve dolaylı olarak çevreye olumlu etkilerde bulunabileceğini söyledi.
Tasarruf Etmenin Yolları
Tasarruf etmenin pratik yollarından biri de
- Acil durum fonu oluşturmak.
Bu fon, hastalık, kaza veya iş kaybı gibi ani durumlar karşısında gelir kaybını dengelemek için kullanılır. Gelir ve gider takibini doğru bir şekilde yapmak da tasarrufun temelidir. Bu, aylık gelir ve harcamaları izleyerek tasarruf potansiyelini belirlemeyi sağlar.
- Emeklilik planı oluşturmak
Bu da uzun vadeli tasarrufun bir parçası olacağını vurgulayan Liçis, Emeklilik hesabında birikim yaparak, gelecekteki mali güvenliğini sağlama alabilmenin bir başka yolu olduğunu söyledi.
Sonuç olarak,
Tasarruf etmek bugünün rahatlığını feda etmek gibi görünebilse de, gelecekte finansal güvenlik, planlı bir bütçe ve sürdürülebilir tüketim için önemli bir adım olacağını söyleyerek sözlerini bitirdi.